Ніж Ruike P671 CB – один з найменших ножів в асортименті Ruike

Дана модель являє собою відмінний тип ножа від простих складних з класичним дизайном. Останнім, про який ми писали в нашому блозі, був надміцний багатофункціональний ніж Ruike LD-51. Для любителів колекційних ножів ми робили огляд Ruike P875 SZ, а моделлю бренду, що отримала широку популярність, є ніж Ruike P801 - клинок з висококласними характеристиками, який кілька років називали одним з кращих ножів в бюджетному класі. Що характеризує всі перераховані інструменти, так це те, що вони повністю виготовлені зі сталі. Проте, всі вони мають досить значні розміри.

Ось у чому головна відмінність героя сьогоднішнього огляду-ножа Ruike P671 CB. Накладки на його рукояті виготовлені з вуглецевого волокна, але, перш за все, він досить компактний і при цьому не менш ефективний і резуч, ніж його більш масивні побратими. Ще більше про модель читайте далі.

Загальні характеристики

Цей ніж представлений на сайті Ruike як "зручний і практичний запасний ніж". Коли справа доходить до порівняння його розмірів з іншими складними ножами цього ж виробника, то дана заява схоже на правду. При першому знайомстві не відразу зрозуміло, чи буде інструмент одночасно практичним, зручним для носіння і відповідним в якості «запасного ножа» (що б під цим не мав на увазі виробник), однак враховуючи увагу бренду Ruike до деталей і чесність з користувачами, це вселяє надію.

Матеріал клинка нержавіюча сталь 14C28N
Твердість 58-60 HRC
Тип заточування прямий
Форма клинка Точка падіння
Товщина обуха 3.5 мм
Тип замка Лайнерный замок
Матеріал рукояті склотекстоліт G10 з накладкою з вуглецевого волокна
Довжина у відкритому положенні 164 мм
Довжина клинка 70 мм
Вага 104 г

Клинок

Ruike P671 PB отримав гарний маленький клинок каплевидної форми. Матеріал клинка-це часто використовувана брендом Ruike сталь 14C28N від Sandvik, так звана "бюджетна сталь". Вона менш схильна до іржі, ніж та ж популярна зараз сталь D2, і це безсумнівний плюс на користь ножа, який орієнтований на EDC використання.

Склад сталі 14C28N
C Cr Міна. Так N S P
0.62% 14% 0.6% 0.2% 0.11% 0.01% 0.025%

Довжина клинка становить 70 міліметрів, а товщина в обуху – 3,5 міліметра. Клинок має шаблевидну заточку висотою 15 міліметрів, в результаті чого вийшов досить добротний ніж з топорообразной геометрією леза. Можна задатися питанням, Яка користь від такого клинка, який, незважаючи на свою практичну геометрію і високу гостроту, поєднується з такою маленькою рукояттю (про це трохи нижче). Адже в силу своїх ультракомпактних габаритів рукоять унеможливлює виконання більш важкої роботи за допомогою ножа. Під поняттям" важка робота " ми маємо на увазі рез за такими матеріалами, як товстий канат, стропи, килим, шкіра, але найбільше – дерево.

У підсумку ми отримуємо компактний ніж з клинком, який не зовсім оптимізований для деяких завдань. Але, звичайно, користувач може використовувати модель, щоб різати звичайні матеріали, як мотузки, картон тощо, – тут в ефективності моделі сумніватися не доводиться.

Але даний фактор може трохи розчарувати, так як, виходячи з фотографій, цей маленький ніж здається відмінним EDC-вибором для повсякденних справ. Проте основна претензія до виробу не до клинка (з ним якраз все впорядке), а до рукояті, яка вимагає вправності у використанні інструменту.

Рукоятка

Дві речі відразу кидаються в очі при погляді на рукоять ножа Ruike P671 CB:

  1. Матеріал по обидві сторони рукояті, який являє собою різновид глянсового вуглецевого волокна, що нагадує те, що, наприклад, використовує бренд Ganzo в своїх інструментах.
  2. Характерне для моделі Доповнення зі сталі з дрібними борозенками, яке представляє собою бекспейсер і має отвір для темляка. Результатом є візуально досить незбалансований дизайн або, скоріше, важка задня частина. Точка балансу знаходиться десь в задній частині канавки під палець, і для звиклих до легких ножів універсального використання дана модель може здатися дивною, якщо не дуже незручною. Хоча деякі користувачі люблять важкі ножі з потужною рукояткою, і для них цей ніж Ruike стане відмінною знахідкою.

В іншому ніж побудований на полегшеній сталевій рамі, що мінімізує загальну вагу виробу до 104 грам – це практично "золота середина" для сучасних EDC-інструментів.

Справжню ахіллесову п'яту рукояті можна знайти, не глянувши на ніж, А взявши його в руки. Сама конструкція, на жаль, недосконала, і не підходить для власників великої і широкої долоні. Рукоять має ширину близько 14 міліметрів і висоту 20-24 міліметра в залежності від того, де вимірювати. Однак всі краї на рукоятці закруглені і не чіпляються за одяг, що важливо при носінні моделі в кишені джинс або сорочки.

У конструкції рукояті залишається незрозумілим призначення п'яти. Вона занадто велика для стандартної заточування, і в той же час занадто мала, щоб помістити вказівний палець. В результаті вона перетворюється в частково невикористовуваний простір. Крім того, як би володар великої долоні не тримав цей ніж, йому вдасться зручно розташувати на рукояті тільки три пальці, що не підходить для виконання силових робіт.

Відкриття ножа і фіксація клинка

У ножі використовується замок Liner Lock-максимально простий і надійний механізм, який невимогливий до догляду і має довгий термін служби. Щоб замок не заклинював, досить стежити, щоб всередину конструкції не потрапляла дрібна стружка і бруд, здатні заступорить механізм.

Однак відкриття клинка не можна назвати легким і швидким. Він відкривається шляхом виштовхування пальцями вниз, після чого доводиться до клацання помахом зап'ястя або за допомогою другої руки. Не знаємо, чи було так задумано спочатку, проте до відкриття інструменту доведеться пристосуватися.

Особливості носіння

Як вже було сказано раніше, Ruike P671CB-невеликий кишеньковий ніж з довжиною у відкритому вигляді до 164 міліметрів. При носінні ножа виступаючі елементи над рукояттю не мають великого значення – з кишені нічого не виступає і не викликає дискомфорту при ходьбі.

Про вагу говорити особливо нічого. Значення в 104 грами цілком нормально для кишенькового ножа. Але важливо те, як розподіляється ця вага, при тому що рукоять у вироби досить важка. Але це не те, що помітно при носінні, і навіть навпаки: завдяки щільній кліпсі інструмент намертво фіксується на одязі, і користувач може не переживати, що ніж випадково вислизне з кишені і загубиться. Крім того кліпса виготовлена з добре відполірованої гладкої сталі, яка дозволяє легко помістити ніж в потрібне місце, так і дістати його. Фіксація ножа фіксується в кишені так глибоко, що рукоятки не видно.

Укладення

Даний ніж зовсім не відчувається в руці так, як виглядає на картинках. При висоті в два з половиною сантиметри і ширині в півтора сантиметри інструмент має досить важку і коротку рукоять. В результаті ніж Ruike P671 CB виключає зручність для власників великої долоні-таким Користувачем вдасться розмістити на рукояті всього три пальці, що робить виконання ряду базових завдань неможливим.

Навряд чи такий компактний ніж повинен бути таким товстим, оскільки зайва важкість робить його надмірно незграбним. До того ж рукоять може ковзати в долоні через недостатньо міцного хвата, і кілька здешевлює загальний вигляд інструменту (це типова проблема ножів з накладками з G10, що компенсується підвищеною міцністю і стійкістю до впливу екстремальних температур).

На жаль, дану модель не можна назвати кращою серед кишенькових інструментів бренду Ruike. Однак на користь виробу говорить його вартість, за яку покупець отримує клинок з якісної шведської сталі, міцну рукоять з накладками G10, оригінальний дизайн і ультракомпактний розмір конструкції. Ніж також оснащений простим замком Liner Lock, чия надійність перевірена роками активного використання в складних інструментах.

Однак слідом за даною моделлю Ruike випустили зовсім інші ножі приблизно такого ж розміру. Вони більш зручні для використання і включають ідентичні матеріали. Йдеться про моделі Ruike P661 і Ruike 662. Тому якщо ви віддаєте перевагу інструмент більш класичного формату, то краще звернути увагу на ці два ножа.

Перевага:
  • кишеньковий ніж, який можна скрізь носити з собою;
  • клинок з нержавіючої сталі шведського виробництва;
  • висока твердість клинка дозволяє ефективно справлятися з різом матеріалів різної щільності і не вимагає частого заточування;
  • замок Liner Lock;
  • рукоять з ударостійкими накладками G10;
  • компактні розміри і мала вага;
  • зручна кліпса зі сталі;
  • наявність отвору під темляк;
  • доступна ціна.
Недостатки:
  • занадто маленька рукоять для зручного хвата;
  • центр ваги знаходиться ближче до хвоста рукояттю в силу її масивності;
  • не підходить для завдань високої складності.

Товари новини

Написати коментар