Ніж Ruike Trekker LD-51: повний набір інструментів у вашій кишені

Незважаючи на те, що Ruike є відносним новачком на ринку бюджетних ножів та інших інструментів, бренд швидко завоював репутацію виробника високоякісних складних ножів. Крім моделей з запозиченим дизайном у більш іменитих конкурентів Ruike успішно виробляє власні версії швейцарських ножів в різноманітних конфігураціях. І сьогодні ми розглянемо один з них-багатофункціональний ніж Ruike LD 51 з повнорозмірної серії Трактор від Ruike.

Треккер Ruike LD51

Ruike Trekker LD51 - це повнорозмірний інструмент у швейцарському стилі з вражаючим набором з 23 опцій. Як і всі багатофункціональні ножі, пропоновані Ruike, він має текстуровані накладки G10, які забезпечують більш зручний хват, ніж аналогічні інструменти від конкурентів. Крім того, з корпусом, який всього на кілька сантиметрів довше стандартного швейцарського ножа Victorinox, модель набагато краще лягає в руку і дозволяє зручно використовувати великі інструменти в наборі, що вимагають надійного утримання інструменту.

Незважаючи на те, що Ruike LD 51 не можна порівнювати по ефективності з повноформатним мультитулом, клинок з формою Drop Point, тонка пила і гострі ножиці перевершують за своєю якістю набір опцій, пропонованих в інших багатофункціональних ножах. Крім того, Ruike LD51 оснащений штопором і пінцетом, які рідко можна знайти в складі невеликих багатофункціональних інструментів.

Матеріал сталь Sandvik 12C27
Твердість 58-59 HRC
Тип заточування прямий
Форма основного клинка Точка падіння
Матеріал рукояті склотекстоліт G10
Довжина у відкритому положенні 199 мм
Довжина в закритому положенні 114 мм
Довжина клинка 85 мм
Товщина обуха 3 мм
Вага 262 г

Функціонал Ruike LD 51

Набір інструментів Ruike Trekker LD 51 включає 23 функції:

  • Основний клинок з нержавіючої сталі Sandvik 12C27 довжиною 85 міліметрів.
  • Плоскогубці. Дані плоскогубці мають менший розмір і більш округлу форму, ніж плоскогубці, використовувані в більшості повнорозмірних мультитулов. Вони не можуть забезпечити особливо міцне зчеплення в силу малих габаритів і мають тенденцію до зношування при надмірно високих навантаженнях, але в більшості випадків, коли потрібно виконати роботу малої і Середньої Складності, вони справляються на «відмінно».
  • Гострозубці.
  • Кліщі для обтиску наконечників.
  • Ножиці. Представлений варіант-один з кращих серед підпружинених ножиць, які можна знайти в мультитулах. Вони ріжуть виключно добре і мають розмір більше, ніж ножиці в інших інструментах схожого типу.
  • Відкривачка для пляшок. Корисний інструмент, який точно стане в нагоді під час пікніка на природі.
  • Велика плоска викрутка 6,5 мм.
  • Інструмент для перерізання /зачистки проводів.
  • Пила по дереву. Дана пила на цілих 2 сантиметри довше, ніж основний клинок ножа, і ріже деревину так само добре, як і повнорозмірні аналоги. Єдине: в силу малої ширини пила не справляється з гілками великого діаметру. Але для перерізання невеликих гілок, щоб розпалити багаття, пилу можна безбоязно пускати в хід.
  • Шивши. Є деякі складності при добуванні, так як спочатку потрібно відкрити кілька інструментів, які знаходяться поруч, щоб дістатися до самого шила. Однак зі своїми функціями інструмент справляється без проблем.
  • Інструмент для зачистки проводів.
  • Ключ для спиць.
  • Розгортка.
  • Викрутка Philips. Додавання даної опції-явний крок вперед в порівнянні зі звичайною плоскою викруткою, використовуваної в більшості багатофункціональних ножах. Вона добре себе показує при роботі з новими гвинтами з головкою Philips. Проте, викрутка все ще не ідеальна для роботи зі зношеними або частково зачищеними гвинтами, так як її зуби не такі глибокі, як хотілося б.
  • Міні-пила для картону. Інструмент відкривається під кутом 45 градусів, а форма зубів відрізняється від основної пилки, пропонуючи альтернативний варіант для різання різних матеріалів.
  • Маленька плоска викрутка. Це друга плоска викрутка, у якій в рази менше варіантів застосування, ніж у основної, але може бути по-своєму корисною. Наконечник закруглений і розташований під кутом 45 градусів до інструменту, що вимагає певної вправності при використанні.
  • Кишенькова кліпса. Не можна сказати, що кліпса розташована в самому вдалому для неї місці, щоб чіпляти інструмент на кишеню. При фіксації на одязі невелика частина інструменту залишається видимою, проте в разі кріплення ножа до сумки дана особливість не має ніякого значення.
  • Штопор. Відкривачка для винних пляшок працює бездоганно, хоча в складеному положенні трохи виступає над поверхнею накладок.
  • Склобій.
  • Гачок для темляка.
  • Пінцет. Конструкція пінцета трохи більш гнучка, ніж цього хотілося б, але при деякій вправності вони все одно працюють добре.

Особливості клинка

Основний клинок довжиною 85 міліметрів і формою Drop Point виготовлений з нержавіючої сталі Sandvik 12C27.

Склад сталі Sandvik 12C27
C Cr Міна. Так
0.6% 14% 0.4% 0.4%

Сталь Sandvik 12C27 дуже схожа на сталь, що використовується в швейцарських ножах Victorinox, і має відмінну корозійну стійкість. Іншими словами, вона є однією з кращих серед бюджетних сталей, таких як 8Cr13MoV. У заточуванні ніж LD 51 невимогливий: для роботи з ним можна використовувати традиційні Точильні верстати або абразивні камені. Однак оскільки клинок знаходиться ближче до правого краю рукояті, це може викликати деякі проблеми при його заточуванні на точильній системі з фіксацією ножа.

Клинок оснащений одним виступом під великий палець, який призначений для відкривання інструменту однією рукою. Головною перевагою Ruike LD 51 є наявність замку Liner Lock на основному ріжучому клинку, що рідко зустрічається в сучасних мультитулах. Заводська заточка має помірну гостроту і може легко різати папір. Проте лезо недостатньо гостре, щоб рівно розрізати щільну шкірку томата, і вимагає додаткового доведення до ідеалу.

При якісному заточуванні довгий вузький клинок спрощує приготування їжі і з легкістю справляється з нескладними завданнями на свіжому повітрі. Невелике заглиблення для великого пальця і текстуроване покриття зі склотекстоліти G10 на рукояті відчутно полегшують роботу з деревом. Дана комбінація дозволяє ефективно виконувати такі завдання, як вирізання зазубрин і заточка дерев'яних кілків.

Ергономіка рукояті

При першому близькому знайомстві Ruike LD51 Trekker може здатися маленьким дерев'яним бруском в руці. Хоча, чесно кажучи, таке враження створює більшість великих мультитулів. Всі інструменти з набору виготовлені зі сталі, що робить їх більш міцними, але одночасно збільшують вагу конструкції. Для порівняння: швейцарські ножі Victorinox мають меншу вагу за рахунок використання алюмінію, і це має свої особливості: кінцевий виріб виходить більш легким, але не може похвалитися надійністю і довговічністю.

Рукоять ножа має майже квадратний профіль і по діаметру наближена до повнорозмірного ручного інструменту, як молоток або пила. За рахунок накладок забезпечується міцний хват.

Під час інтенсивного використання ножа користувач може зіткнутися з тим, що долоня буде мимоволі натикатися на краю накладок G10, оскільки вони недостатньо добре закруглені. Та ж сама ситуація може виникати при кріпленні ножа на кишеню, в результаті чого край накладки може випадково чіпляти рукава при проведенні рукою по інструменту. Але справедливості заради потрібно відзначити, що переважна більшість мультитулов — це мікс з прямих кутів, гладких поверхонь і сталевих елементів. І впровадження максимальної кількості функцій в невеликий портативний інструмент неминуче пов'язане з компромісами, на які потрібно йти користувачеві, щоб мати при собі функціональний набір інструментів першої необхідності. Якщо тримати це в голові, то Ruike LD 51 виразно зручніше в експлуатації, ніж переважна більшість його конкурентів.

Механізм відкриття і закриття

Відкриття ножа здійснюється без допомоги другої руки, але вимагає більшої сили, ніж у переважної більшості складних ножів в силу того, що основний клинок замикається в декількох місцях під час руху. Однак при енергійному Русі зап'ястя ніж без проблем приводиться в повну бойову готовність. Фіксація інструменту хороша, але може спостерігатися невеликий люфт.

Велика частина інструментів в Ruike LD 51 висувається за допомогою двох рук. Їх відкриття досить плавне, і інструменти фіксуються в одній або двох точках аналогічно основному клинку. Можливо, інструментам дещо не вистачає деякої плавності, якою славляться продукти Victorinox, але вони відкриваються набагато простіше, ніж більша частина багатофункціональних ножів на ринку.

Ruike LD51-EDC-ніж?

Незважаючи на скромні розміри, виріб занадто широке і важке для носіння в кишені. Ніж більше підходить носіння на ремені, сумці або зберігання в бардачку автомобіля. При вазі близько 260 грам інструмент занадто ускладнює кишеню, якщо намагатися носити його кожен день в міських умовах. І його носіння має істотний нюанс: при фіксації в кишені кінчиком вниз, край ножа може упиратися в ногу і заважати при ходьбі. В такому випадку можна повернути кліпсу і закріпити ніж в горизонтальному положенні, однак при активному русі виріб все одно буде повертатися в початкове положення.

Проте, при фіксації на ремені сумки або на поясі або, що ще краще, в кишені рюкзака, цей інструмент носиться так само зручно, якщо не краще, ніж повнорозмірний мультитул.

Підгонка і зовнішній вигляд LD 51 в цілому вражають, що має не останнє значення для моделі, яку планується використовувати в повсякденності. Всі інструменти мають гарний, близький до дзеркального блиск, логотипи великі і чіткі. Хоча рукоять з накладками G10 з цегляним візерунком резонує із загальним дизайном ножа і трохи його здешевлює.

Проте дані накладки-чи не найкраща особливість виробу, яка підвищує комфорт від його використання. До того ж подібне рішення зустрічається в багатьох недорогих складних ножах. В цілому, з урахуванням невисокої ціни, LD 51 — відмінний варіант, на дрібні недоліки якого можна закрити очі.

Підбити підсумок

Ніж Ruike Trekker LD 51 став кроком вперед у виробництві багатофункціональних інструментів в швейцарському стилі для компанії. У його конструкції усунені кілька найбільших недоліків інструментів даного типу, завдяки міцним текстурованим накладкам і повнорозмірному замикається клинку, який можна відкрити однією рукою. Очевидно, що при експлуатації моделі необхідно піти на деякі компроміси і звикнути до особливостей відкриття і використання окремих інструментів, але це універсальна проблема для всіх видів мультиінструментів.

При створенні мультифункціональних ножів виробникам доводиться йти на жертви, щоб об'єднати ефективність ящика з інструментами в одному гаджеті. В даному випадку, заради компактності і надійності виріб поступилося можливостями своїх деяких інструментів і загальним дизайном.

Ruike LD 51 з 23 функціями більше підходить для носіння на ремені або рюкзаку, ніж для фіксації всередині кишені. Він об'єднує безліч корисних опцій в простий у використанні набір і заповнює пробіл між швейцарським ножем і складним мультитулом.

А для повсякденного носіння в лінійці Trekker від Ruike є більш мініатюрні варіанти, які ідеально підходять для EDC, наприклад, Ruike LD 11 або Ruike LD 21.

Переваги

  • багатий вибір функцій;
  • якісна сталь;
  • зручне управління;
  • приємні текстуровані накладки, що запобігають ковзанню;
  • доступна ціна.

Недоліки

  • занадто великі габарити і вага для носіння в кишені.

Товари новини

Написати коментар