Універсальність мисливських ножів: правда чи міф?

Кожен мисливець бажає знати, що його мисливський ніж найзручніший і найгостріший, а значить стане в пригоді у будь-якій ситуації.

Однак білування та обробка дичини — це, безумовно, не ті заняття, які любитель полювання виконує кожен день. Куди частіше виникають прості, побутові завдання, для вирішення яких лезо мультитула є занадто малим, а конструкція складаної EDC моделі є недостатньо надійною. Саме в цей момент на допомогу приходить спеціалізований інструмент, який може бути таким же універсальним помічником, як швейцарський ніж.

У цьому огляді ми пропонуємо розібратися в характеристиках ножа для полювання, які роблять з нього універсала. А на десерт ми підібрали кілька фіксованих екземплярів, здатних стати невіддільною частиною життя як мисливця, так і просто майстра на всі руки.

Види мисливських ножів

Полювання схоже на мистецтво, тому як у художника є набір пензлів різної форми та розміру, так і у мисливця має бути арсенал мисливських ножів, кожен з яких виконує окремі функції.

  1. Обробний: масивний і важкий інструмент з широким клинком Drop Point або Clip Point, який застосовується під час оброблення туші тварини.
  2. Обвалювальний: попри кухонне призначення, такий ніж може використовуватися й на полюванні для обробки м'яса.
  3. Чоботний: виготовлена за прикладом бойових аналогів для самозахисту, ця модель призначена для потайного носіння в мисливських чоботях і підходить для вирішення базових завдань середньої складності.
  4. Для зняття шкіри: невеликий за розміром клинок скінера полегшує ошкурювання дичини.
  5. Універсальний: різновид ножа, що є оптимальним як для роботи з м'ясом, так і для встановлення польового табору.
  6. Для потрошіння: особливість у вигляді гака на лезі (гат-хук) дозволяє швидко зняти шкіру, а пряме заточування клинка допомагає у подальшому обробленні здобичі.

У той час, як клинок із гаком вважається більш специфічним інструментом, універсальний ніж є беззаперечним лідером у популярності, оскільки він покриває більшість потреб, що виникають у польових умовах.

Що вибрати — залежить тільки від користувача. Але забудьте про серейторну різальну крайку — такому лезу не місце в мисливському ножі, якщо не хочеться, щоб процес оброблення перетворився на випробування.

Матеріали та відмінності конструкцій

Перед тим, як купити мисливський ніж в Україні, варто заглибитись у специфіку конструкцій цих інструментів. Зокрема, вибрати оптимальний тип і матеріал клинка, а також форму руківʼя, що найбільше підходить під індивідуальний стиль.

Профіль клинка

Найпоширенішими профілями клинка в мисливських ножах є:

  • Clip Point;
  • Drop Point.

Лінія обуха в формі Clip Point знижується до вістря, формуючи особливо гострий кінчик. Це наділяє ніж підвищеною проникаючою здатністю, але збільшує ризик пошкодження внутрішніх органів тварини під час ошкурювання.

Разом з тим клинок Drop Point є менш популярним, ніж його загострений аналог, проте демонструє довговічність і дає власнику більше контролю над різанням, знижуючи ймовірність необережного пошкодження м'ясних волокон.

Сталь клинка

У виробництві клинків можуть застосовуватися як вуглецеві, так і нержавіючі марки сталей.

У чому полягає різниця між ними?

Високий вміст вуглецю наділяє метал твердістю, дозволяючи лезу різати матеріали різного ступеня щільності. Однак професійні мисливці радять залишити таку сталь для кухонних та EDC ножів, що використовуються в домашніх та навколопобутових умовах, де регулярний догляд не є проблемою, а для полювання вибирати інструменти з клинками з нержавіючих сталей.

У таких марках міститься високий відсоток хрому, який бореться з головним ворогом металу — іржею. Клинок довше зберігає свою структуру та різальні властивості, що важливо під час тривалого перебування вдалині від цивілізації.

Особливості руківʼя

Ергономіка інструмента повністю залежить від продуманості руківʼя, його форми та матеріалу.

Щоб ніж для полювання та риболовлі комфортно лягав у долоню, його руківʼя часто має вигнуті лінії. У моделях із фіксованим лезом обов'язкова присутність гарди, що виступає біля основи клинка та не дає долоні зіслизнути на лезо. У складаних інструментах роль гарди може відігравати плавець фліпера.

Щодо матеріалів руківʼя, вибір залежить виключно від індивідуальних уподобань користувача. Більшість ножів виготовляються з синтетичних матеріалів, як склотекстоліт G10, мікарта, карбон. Синтетичні аналоги мають більший попит, оскільки їхня ціна відчутно нижча за натуральні аналоги, а приємна, злегка шорстка поверхня зменшує ковзання руківʼя в руці. Також є оригінальні варіанти з руківʼями з натуральних матеріалів, таких як деревина та навіть натуральна кістка.

Складана чи фіксована конструкція?

Фіксований ніж — це класика в світі мисливських інструментів, тому представники «старої школи» часто принципово не розглядають на це місце аналоги зі складаною конструкцією. Однак цей варіант має право на життя за двох умов:

  1. Клинок не буде піддаватися екстремальним навантаженням, які можуть призвести до складання леза;
  2. Запірний механізм регулярно очищатиметься від забруднень для запобігання його виходу з ладу.

Основна перевага складаного ножа над фіксованим — компактний розмір. Водночас фікс протиставляє цьому характеристики міцності конструкції з частковим або повним хвостовиком, що є продовженням клинка.

В чому знадобляться мисливські ножі?

Ми думаємо, що відповідь на це питання підказує сама назва ножів, проте деякі з них можуть похвалитися розширеною функціональністю.

Універсальні моделі покривають повний спектр потреб мисливця: зняття шкір, оброблення та потрошіння туші, нарізання м'яса тощо. Але їхні можливості стануть у пригоді й в інших напрямках, наприклад, на риболовлі або під час туристичних подорожей.

За допомогою мисливських ножів можна чистити та потрошити рибу, відкривати консервні банки, розчищати місце для привалу, рубати гілки для розведення багаття та навіть захищати себе від дикого кабана, з чим, ми сподіваємося, вам все ж таки не доведеться зіткнутися.

Моделі з потовщеним лезом також знадобляться для домашнього використання, зокрема, обвалювальний ніж — це ідеальний помічник на домашній кухні, а моделі з потовщеним клинком прийдуть на допомогу під час ремонтних робіт.

Фіксовані ножі для полювання від Ruike

Бренд Ruike займає почесне місце серед провідних виробників ножів завдяки сертифікованим матеріалам, що використовуються, зокрема, у спеціалізованих моделях. Серед них і наш ТОП 3 ножів для полювання, кожен з яких оснащений клинком зі шведської сталі Sandvik 14C28N середнього цінового сегмента та має власну яскраву особливість.

Кожен фіксований ніж від Ruike комплектується фірмовими піхвами з ABS-пластику з поясним затискачем.

Ruike Hornet F815

Вага моделі складає всього 105 грамів, що є заслугою скелетонізованої конструкції. У сукупності з піхвами інструмент практично не відчувається під час носіння, проте не варто оцінювати його лише по оболонці.

Характер ножа видає його гострий клинок Drop Point з виступом на лінії обуха, що служить одночасно і декоративною прикрасою, і упором для пальця. Конструкція з повним хвостовиком є стійкою до зношування, при цьому шорсткі накладки надають користувачу можливість зберігати контроль над клинком навіть у вологому середовищі.

Це найкомпактніший ніж у нашому ТОПі. Його довжина не перевищує 19 см, тому він не чіпляється за рукав одягу під час активного руху. Мініатюрність компенсується міцністю клинка завдяки його товщині, що дорівнює 3.5 мм.

Матеріал клинка 14C28N Повна довжина 190 мм
Профіль клинка Clip Point Матеріал руківʼя G10
Довжина клинка 85 мм Довжина руківʼя 105 мм
Товщина обуха 3.5 мм Вага 105 г

Ruike Jager F118

Це досить масивний ніж, який ріже так само добре, як виглядає. Дизайн втілює класичні уявлення про інструменти цього типу: подовжене лезо завтовшки 4.5 мм здатне різати не тільки м'ясо, але й тонкі кістки, гарда не дає пальцям зіслизнути на лезо, а ребриста поверхня руківʼя зводить до нуля ковзання інструмента в долоні.

Додайте до цього конструкцію з повним хвостовиком та отримаєте добротний та практично невбивний інструмент для полювання, яким є Jager F118. Стійкість до зношування також дозволяє застосовувати конструкцію як помічника у поході, оскільки їй «під силу» навіть складні виклики, що межують з екстремальними.

Загальна довжина ножа становить 22.3 см при вазі у 190 грамів. Як видно, це далеко не найкомпактніший і не найлегший інструмент, але саме таким він має бути, щоб щоразу з успіхом проходити випробування в польових умовах.

Матеріал клинка 14C28N Повна довжина 223 мм
Профіль клинка Clip Point Матеріал руківʼя G10
Довжина клинка 110 мм Довжина руківʼя 113 мм
Товщина обуха 4.5 мм Вага 190 г

Ruike F181

Ніж для туризму та полювання не обов'язково повинен мати суворий зовнішній вигляд. Іноді він може поєднувати в собі екзотику, що викликає «вау-ефект», але не поступатися в ефективності класичним «побратимам», що на своєму прикладі демонструє нескладана модель F181.

Вигнутий клинок керамбіт — це перше, що впадає у вічі при погляді на ніж. З урахуванням форми, лезом легко виконувати первинну обробку м'яса, а також рубати кістки невеликого діаметра. Наявність безлічі граней на клинку вимагає від користувача певної вправності в заточуванні, проте тривале утримання гостроти леза нівелює цей нюанс.

В конструкції витримана «золота середина» між якостями, які вважаються першорядними у спеціалізованих інструментах. Говорячи про це, не можна не звернути увагу на деталі (наявності захисної гарди, упору для великого пальця та широкого отвору для темляка), що роблять експлуатацію не тільки естетично приємною, а й безпечною.

Матеріал клинка 14C28N Повна довжина 229 мм
Профіль клинка керамбіт Матеріал руківʼя G10
Довжина клинка 115 мм Довжина руківʼя 114 мм
Товщина обуха 4.5 мм Вага 198 г

Товари новини

Написати коментар