Подвійне комбо: огляд нових складаних ножів Ruike P801

Існує два типи людей: ті, хто має кишеньковий ніж, і ті, хто його немає. І ґрунтуючись на нашому досвіді, як тільки ви даєте людям з другої категорії можливість поринути у світ різальних інструментів та відчути їхню користь, вони без огляду переходять у команду перших.

Якщо ви все ще знаходитесь у другому таборі, ми не переконуватимемо вас у важливості та зручності EDC ножа. За нас це зроблять новинки, які випустив бренд Ruike: моделі P801-J та P801-G. Їх прообразом послужив однойменний ніж складаний Ruike P801, але нові інструменти мають кілька «смачних» змін, і їх захочеться розсмакувати навіть тому, кому невідома ножеманія.

Загальні характеристики

Першою думкою, яка, напевно, виникне у тих, хто хоча б поверхово знайомий з асортиментом Ruike, буде «Десь ми це вже бачили..». І справді, дизайн новинок точнісінько повторює контури бестселера, складаного ножа P801: та ж довжина клинка, що дорівнює 86 мм, при загальній довжині конструкції у 200 мм, той же профіль клинка drop point і пряме лезо. Проте відмінності криються в деталях, про які ми розповімо трохи згодом.

А поки що торкнемося загальних характеристик, які мають базовий інструмент і нові моделі P801-J та P801-G.

Матеріал клинка залишився незмінним. Це сталь Sandvik 14C28N шведського виробництва.

Склад Sandvik 14C28N
C
(вуглець)
Cr
(хром)
Mn
(марганець)
N
(азот)
Si
(кремній)
P
(фосфор)
S
(сірка)
0.62% 14% 0.6% 0.11% 0.2% 0.025% 0.01%

Марка успішно балансує між стійкістю до корозії й тривалістю утримання заточування, тому клинок можна сміливо використовувати не тільки в межах міста, а й у польових умовах, де не уникнути постійного впливу на метал вологи та немає можливості регулярно правити різальну крайку. Галтування клинка робить його матовим і несе не тільки естетичну, а й практичну функцію: вона підвищує характеристики міцності металу та приховує дрібні пошкодження на поверхні, які можуть виникнути в результаті тривалої експлуатації.

Кріогенна обробка, яка застосовується на фінішному етапі виробництва переважної більшості інструментів бренду, надає сталі твердості на рівні 57-59 HRC, що є оптимальним показником для роботи з матеріалами різної щільності — від харчових продуктів до пластику, і навіть деревини.

Різниця в кольорі клинка є, скоріше, чисто декоративною складовою:

  • P801-J йде з лезом класичного кольору металік;
  • P801-G оснащений клинком з чорним покриттям.

З точки зору багатьох користувачів подряпини на чорному лезі виглядають естетичніше, надаючи інструменту благородний зовнішній вигляд. Однак ця думка є суто суб'єктивною, і вибір залежить лише від ваших особистих уподобань.

Виробник зберіг в оновленнях і лайнерний замок. Ruike P801 framelock оснащений підшипником, який забезпечує миттєве відкривання клинка натисканням на сталевий фліпер, а запірна пластина замка намертво фіксує конструкцію у відкритому положенні.

Розбираємось у відмінностях новинок

Тепер поговоримо про найцікавіше: відмінності новинок від базової версії ножа. Їх лише дві, проте вони мають критичний вплив на відчуття від використання інструментів.

1. Матеріал руківʼя

Базова модель має суцільнометалеву конструкцію, яка є досить спірною щодо зручності експлуатації. Такі джентльменські ножі явно перевершують в ефектності аналоги з композитними накладками, проте їх власники часто стикаються з тим, що металеве руківʼя постійно намагається вислизнути з долоні у разі інтенсивного тиску на клинок.

Ruike розвʼязали цю проблему, оснастивши новинки однією плашкою зі склотекстоліту G10 з шорсткою поверхнею, яка робить утримання міцнішим. Накладка має різний колір, залежно від моделі: у P801-J вона пофарбована в жовтогарячий відтінок, а у P801-G — у глибокий зелений.

Протилежна сторона конструкції залишилася металевою, тому можна з упевненістю сказати, що бренду вдалося витримати баланс між практичністю та стилем, який став відмінною рисою Ruike P801.

2. Вага конструкції

Різниця в матеріалах руківʼя спричинила зміни у вазі новинок. Вони стали легшими та, як наслідок, ще простішими у транспортуванні.

Для порівняння: вага суцільнометалевого P801 складає 120 грамів, а в нових ножах це значення знизилося до 86 грамів.

Додайте до цього сталеву кліпсу, закріплену на металевій стороні руківʼя, і отримаєте зручний у носінні інструмент, який можна сховати в кишені одягу, попередньо зафіксувавши за допомогою затискача для запобігання випадковій втраті.

Наш вердикт

Чи варто купити одну з новинок Ruike? Безперечно, якщо ви шукаєте довговічний фліпер, але не готові платити за нього «всі гроші світу».

Оновлені моделі P801 мають ряд особливостей, властивих дорожчим ножам:

  • нержавіюча сталь у клинку з двома варіантами кольору на вибір;
  • плавна механіка, що дозволяє безперервно клацати клинком;
  • ергономічне руківʼя з нековзною плашкою з одного боку, і оголеною металевою конструкцією з іншого;
  • мінімальна вага у поєднанні з кліпсою, що робить інструмент зручним у носінні;
  • витончений дизайн, завдяки якому ніж також підійде як подарунок;
  • гарантія 5 років з безкоштовним обслуговуванням протягом цього періоду в сервісному центрі за умови покупки в офіційного дистриб'ютора Ruike Україна.

Загалом, Ruike P801-J та P801-G — це ті ножі, які ми можемо рекомендувати тим, хто шукає «золоту середину» між якістю виконання, зовнішнім виглядом та вартістю майбутнього придбання.

Товари новини

Написати коментар