Нові ножі Ruike P831S: довгоочікуване поповнення зими 2024 року

Протистояння між формою та функціональністю досягло свого апогею, якщо ми говоримо про ножову індустрію. Звичайно, в ідеальному світі нам не довелося б вибирати між цими двома поняттями, але реальність така, що в якийсь момент доводиться робити крок назад, поступаючись своїм «хочу» для практичності майбутнього придбання.

Доки не винайшли рецепт створення ідеального інструмента, ножові бренди активно експериментують з дизайнами конструкцій власних продуктів. І коли вони знаходять «золоту середину» (або думають, що знайшли її), намагаються вдосконалювати своє дітище для досягнення ідеальної форми.

Ця доля не обійшла стороною й ніж Ruike P831 SF, бестселер бренду. Гостре, як бритва, лезо у поєднанні зі стильною суцільнометалевою конструкцією не залишилося поза увагою поціновувачів складаних ножів.

Але чогось у цій моделі точно не вистачало. Бренд вирішив виправити цю ситуацію випуском одразу двох оновлених версій під назвою P831S.

Що змінилося та як це вплинуло на відчуття від експлуатації? Розберімося разом у нашому огляді.

Технічні характеристики

Новинок дві, і їх відрізняє колір конструкцій:

  • Ruike P831S-SA - класика в кольорі металік;
  • Ruike P831S-SB - переосмислення у темному оформленні.

Якщо ж говорити про технічні характеристики, то вони ідентичні в обох моделях.

Сталь у клинку 14C28N Довжина клинка 85 мм
Форма клинка Reverse tanto Товщина клинка 3.1 мм
Тип заточування прямий Довжина руківʼя 110 мм
Тип замка Frame lock Вага 93 г

Забігаючи наперед, можна відзначити 2 основні області використання новинок:

  • як універсальний EDC ніж (для чого вони й створювалися від самого початку);
  • як туристичний ніж (доповнення до основного інструмента).

Використовувати ці моделі для бушкрафта можна з великою натяжкою через зміни в механізмі блокування клинка та суцільнометалевої конструкції, яка не має достатньої ергономіки для виконання завдань високої складності. А ось для повсякденного використання це оптимальні варіанти, які не тільки якісно ріжуть, а й мають стильний дизайн, що відіграє важливе значення серед кишенькових складнів.

Що залишилося без змін?

Якщо порівнювати нові ножі Ruike з базовою моделлю P831 SF, то разючих відмінностей між ними лише дві. Але ми прибережемо найсмачніше на десерт і спочатку поговоримо про ті моменти, що залишилися без змін.

Клинок

Новинки оснащені клинками завдовжки 85 мм і завтовшки 3.1 мм, і яку б модель серед P831S не вибрав користувач, він може без сумнівів застосовувати її для різання картону, мотузок і шнурів, кількох шарів скотчу, щільних тканин тощо.

Клинки мають форму Reverse tanto (зворотний танто), яка в порівнянні з класичним танто має скіс у напрямку до вістря не на лезі, а в області обуха. Таким чином клинок набуває зручності ще й у виконанні колючих робіт без шкоди для довжини різальної крайки, яка може похвалитися якістю заводського заточування, небезпечно близького до досконалості.

У виробництві клинка використана шведська сталь Sandvik 14C28N, що вважається однією з найкращих у середньому ціновому сегменті. На користь цього твердження говорить тривале утримання гостроти леза, стійкість до деформування та високий опір корозії завдяки наявності у складі близько 14% хрому, посиленого включенням 0.1% азоту.

Кріогенна обробка клинків не є чимось дивовижним, оскільки вона використовується Ruike у виробництві всіх інструментів для підвищення твердості сталі (в цьому випадку показник знаходиться на рівні 57-59 HRC).

Але крім кріогенної обробки, клинки новинок піддані додатковим методам обробки:

  • у версії SA це піскоструминка;
  • у версії SB - галтування.

Визначити різницю між типами обробки не так просто, проте на практиці різниця може бути відчутною.

Піскоструминна обробка проводиться шляхом бомбардування сталі струменем стисненого повітря з частинками піску. В результаті метал набуває легкої матовості без істотних видозмін у його структурі, чого не можна сказати про клинок з галтуванням, що формує більш грубу поверхню через обробку спеціальним галтувальним наповнювачем з абразивними матеріалами.

Галтування сталі повністю усуває металічний блиск і надає інструменту певного шарму. Проте важливо пам'ятати: чим гладкіша та більш відполірована поверхня сталі, тим вона менш сприйнятлива до появи іржі.

У цьому сенсі клинок з галтуванням має більшу кількість мікропор у структурі, де може виникнути корозія, тому новачкам ми рекомендуємо починати своє знайомство з цією лінійкою з моделі P831S-SA, менш вибагливою у догляді. У свою чергу складаний ніж Ruike P831S-SB підійде для більш просунутих користувачів, які дотримуються базових правил догляду за сталевими інструментами, включно з їхнім своєчасним очищенням та змащуванням.

Детальніше про правила догляду за ножами Ruike можна дізнатися у нашому розділі.

Замок та плавність відкриття

Як замок використаний незмінний Frame lock із запірною пластиною, яка виступає частиною руківʼя. Кожен ніж демонструє плавне відкриття завдяки осьовому вузлу на змащених мастилом кульковальниках із високовуглецевої хромовмісної сталі.

При відкритті чутно характерне клацання, що сигналізує про готовність інструмента до використання.

Руківʼя

Ледве помітний вигин конструкції сприяє міцному утриманню інструмента, в чому також допомагають дрібні канавки, які покривають нижню та верхню частини руківʼя по всій довжині. Це особливо важливо з урахуванням того, що руківʼя повністю виготовлене з металу без будь-яких нековзних елементів на кшталт мікарти або склопластику.

Матеріал руківʼя - нержавіюча сталь 3Cr14N. Вона демонструє трохи більшу гнучкість, ніж марка, використана у виробництві клинка, тому ефективно протистоїть пошкодженням у разі прямого механічного впливу на конструкцію, захищаючи від сколів схований у руківʼї клинок.

Довжина руківʼя досягає 110 мм, тому воно комфортно лягає як у витончену жіночу, так і у велику чоловічу долоню, гарантуючи високий рівень контролю над ножем.

Кліпса на кишеню є однопозиційною та має той самий колір, як клинок з руківʼям. Як альтернативний варіант носіння можна використовувати темляк, для якого виконано наскрізний отвір у хвостовій частині руківʼя.

До речі, звужений кінчик хвоста новинок цілком можна використовувати як імпровізований склобій. Метал конструкції досить міцний, щоб витримувати ударні навантаження, тому не варто перейматися за його цілісність в екстрених випадках.

Що змінилося?

Тепер про найцікавіше - про нововведення в нових ножах з лінійки P831.

1. Головна зміна торкнулася способу відкриття конструкції: якщо в базовій моделі P831 SF воно здійснюється натисканням на шпеник, то оновлені версії позбулися цього елемента і замість нього зʼявилися сталеві плавці (фліпери), що дозволяють ще швидше витягувати леза з руківʼїв.

Тепер, щоб відкрити ніж, не потрібно довго намацувати пальцем шпеник, що виступає на клинку, - вказівний палець інтуїтивно лягає на плавець під час утримання інструмента, зводячи час відкриття аксесуара до мікросекунди.

Але це не єдина перевага новинок.

У відкритому ножі фліпер також виконує роль гарди, що формує додатковий упор для пальців і захищає долоню від випадкового зісковзування на лезо. З одного боку, це підвищує безпеку експлуатації, але з іншого потрібно брати до уваги момент, описаний нижче.

2. У нових ножах відсутній блокатор Beta Plus, який є в основній версії. Блокатор виступає підстрахуванням на випадок надмірного натискання на лезо, не даючи йому скластися та порізати пальці. Але у випадку з новими P831S-SA та P831S-SB компанія Ruike вирішила зробити акцент на EDC призначенні інструментів, прибравши блокатор і тим самим давши зрозуміти, що ці моделі не розраховані на експлуатацію як ножі для виживання.

Так, не можна заперечувати, що відсутність блокатора вносить деякі корективи в область використання новинок і вимагає ретельно стежити за навантаженнями, яким піддається клинок. Але з урахуванням специфіки складаних інструментів, це рішення не повинно викликати суттєвого дискомфорту, оскільки їхня основна мета - вирішення завдань малої та середньої складності. А найскладнішу роботу краще довірити фіксованим ножам.

Наш вердикт

Моделі P831S-SA та P831S-SB стали гідним поповненням асортименту бренду й ці ножі Ruike купити в Україні вже можна в онлайн-магазині офіційного дистриб'ютора. Звичайно, це не ті інструменти, які можна було б використовувати з метою виживання чи самооборони, проте це безперечно одні з найуніверсальніших варіантів серед EDC ножів за доступною ціною.

Завдяки модифікації у вигляді додавання фліпера підвищилася зручність експлуатації. Ножі відкриваються ще швидше, а клинок із профілем зворотний танто демонструє зручність не тільки на різання, а й на укол.

Суцільнометалева конструкція виглядає стильно та комфортно лежить у долоні внаслідок ребристих елементів на руківʼї. Крім того, вона важить лише 93 г, що позитивно відбивається на зручності носіння, чому також сприяє туга кліпса.

Єдиний нюанс новинок - відсутність блокатора Beta Plus. І тут необхідно зробити правильний вибір: якщо надання на інструмент навантажень високого ступеня складності не уникнути, то краще (і безпечніше для самого користувача) зупинитися на базовому ножі P831 SF з блокатором; в інших випадках, якщо не зловживати міцністю клинків, можна сміливо замовляти одну з новинок та отримувати задоволення від її експлуатації.

Товари новини

Написати коментар