Ruike P848-B: Простота у всьому

Передмова

На сьогодні існує далеко не один десяток компаній, що займаються виробництвом EDC і туристичних ножів. І з'являються такі підприємства практично щодня. На жаль, далеко не всі подібні компанії роблять по-справжньому якісні ножі, через що нерідко існують не більше декількох місяців або максимум 1-2 роки.

Користувачам, які вперше чують про ножі Ruike, може здатися, що ця компанія є однією з вищезазначених і вже точно не заслуговує їхньої уваги. Однак, в цьому випадку все не так просто.

По-перше, сама компанія Ruike існує вже більш як 20 років (правда до минулого року вона виробляла не власні ножі, а проєктувала і створювала клинки для інших всесвітньо відомих брендів). І тільки після початку співпраці з компанією Fenix (ручні й налобні ліхтарі) вже стала випускати різноманітні ножі під власним брендом.

По-друге, варто відзначити що отриманий багаторічний досвід і застосування дійсно якісних матеріалів доброчинно позначаються на якості продукції компанії Ruike, що в поєднанні з доступною вартістю робить ножі цього бренду майже кращим вибором як для новачка, так і для «профі» у сфері туризму, риболовлі або полювання.

Попри малий час присутності на світовому ринку, компанія Ruike вже завоювала довіру багатьох користувачів і встигла створити дійсно великий асортимент найрізноманітніших ножів, поміж яких можна знайти як невеликі складані й багатофункціональні моделі, так і досить масивні варіанти з фіксованим клинком, що підходять для виконання трудомістких робіт.

Одною з новинок цього року (2018) є компактний складаний ніж Ruike P848-B з достатньо мінімалістичним дизайном і вдалою ергономікою. Про нього ми й розповімо детальніше в цьому огляді.

Зовнішній вигляд і ергономіка

Як і лічить EDC ножу подібного цінового сегмента, Ruike P848-B має лаконічний і добре пророблений дизайн, в якому немає якихось зайвих елементів або вигадливих форм.

Стосовно якості збірки та ергономіки до ножа Ruike P848-B також досить складно причепитися. Всі деталі відмінно підігнані одна до одної, нічого не бовтається і не скрипить. Більш того, з відкритим клинком може скластися враження, що ніж має нескладену конструкцію. У руці (навіть досить великого розміру) він лежить добре.

Єдиним недоліком такого «згладженого» дизайну є підвищена травмо небезпека . Ножу Ruike P848-p можливо дійсно не вистачає глибокої виїмки під пальці або невеликої «гарди». З іншого боку, цей ніж і не призначений для виконання трудомістких робіт, і вищеописані елементи напевно б зіпсували його дизайн.

Клинок

Складаний ніж Ruike P848-B має досить гострий клинок, виконаний у формі Drop-point з гладким заточуванням різальної крайки. Його довжина становить 84 мм, а товщина в обусі — 3,1 мм. Таке компонування дозволяє розрізати практично будь-які матеріали. Наприклад, цей ніж з легкістю впорається з нарізкою продуктів, розкриттям будь-яких паковань та іншими подібними завданнями.

Поверхня леза оброблена методом Bead Blast. Такий тип обробки багато в чому схожий на знаменитий Stonewash, однак в цьому випадку лезо вийшло не повністю матовим і здатне відбивати промені світла, хоч це виходить і не настільки «яскраво», як в моделях з поліруванням клинка «в дзеркало».

На одній стороні клинка присутній фірмовий логотип, а на іншій: марка використовуваної сталі, назва моделі та унікальний серійний номер.

Для його виготовлення застосовується нержавіюча сталь марки 14C28N, загартована до рівня 58-60 HRC. Тобто клинок здатний витримувати серйозні навантаження і не схильний до корозії.

На жаль, будь-якого шпенька або механізму для швидкого відкриття ця модель не має. Клинок витягується двома руками за допомогою спеціальної виїмки біля обуха. Отже, швидко та ефектно відкрити цей ніж навряд чи вийде.

Однак в плавності відкривання клинка Ruike P848-B практично немає рівних. Все завдяки спеціальним кульковальникам, встановленим між лезом і лайнерами руківʼя. Тобто, хоч клинок і потрібно діставати двома руками, зробити це досить легко.

Замок

Фіксація леза у відкритому положенні здійснюється замком Liner-lock. Його пластина «заходить» приблизно на 1/3 частину клинка і надійно фіксує його в такому положенні.

До традиційних переваг Liner-lock (надійність і простота в обслуговуванні), у випадку моделі P848-B також додалася легкість в експлуатації, оскільки пластина замку не тільки є добре видною, а й швидко знаходиться на дотик.

Руківʼя

Згладжена форма руківʼя у поєднанні з ретельною підгонкою складових і фактурною поверхнею накладок створюють досить приємне враження під час утримання ножа Ruike P848-B. Він не ковзає в долоні, але при значних навантаженнях долоня все ж таки може зіскочити на клинок, про що не варто забувати.

В основі руківʼя лежить пара металевих лайнерів з нержавіючої сталі марки 420, на які своєю чергою встановлені накладки з G10. Однією з головних особливостей цього ножа є титанове покриття синього кольору на металевих лайнерах, яке вдало доповнює дизайн і робить складаний ніж Ruike p848-B дійсно яскравим.

Варто відзначити, що лайнери цільні та не мають отворів для зменшення ваги.

Бекспейсер встановлено в торцевій частині руківʼя. Він також виконаний з G10 і має місце для встановлення страхувального темляка.

На одній зі сторін руківʼя є знімна металева кліпса. Вона забезпечує досить «глибоку» посадку ножа в кишені, однак може бути встановлена тільки з одного боку.

Підібʼємо підсумки

Простий та витончений складаний ніж Ruike P848-B має безліч переваг у вигляді міцного і гострого клинка з нержавіючої сталі, чіпкого руківʼя та надійного механізму блокування леза. Проте ця модель не позбавлена і недоліків у вигляді відсутності будь-якого пристосування для швидкого відкривання клинка однією рукою і хоча б елементарного «запобіжника» від зісковзування долоні.

Загалом ця модель добре підходить для міських умов і гарантовано стане корисним придбанням для тих, хто шукав універсальний складаний ніж, що здатен бути не тільки інструментом, а й стильним аксесуаром.

Товари новини

Написати коментар