Ruike P865-B: здоровий мінімалізм

Що таке ніж? Це універсальний робочий інструмент, який повинен виконувати покладені на нього завдання. Мабуть, подібним принципом і керувалися конструктори компанії Ruike під час створення моделі P865-B. Вона проста в експлуатації, надійна, компактна, легка й до того ж не позбавлена певної привабливості, особливо для тих, хто віддає перевагу мінімалізму у всьому.

Зовнішній вигляд і перше враження

Якщо ви звикли до «класичних» складаних ножів зі згладженими формами, то модель Ruike P865-B спершу може здатися вам вкрай незвичною. Її незграбне руківʼя хоч і непогано лягає в долоню, але його границі все-таки виразно відчувати. Ні, вони не ріжуть долоню і не натирають шкіру при утриманні, просто відчуваються долонею, не більше.


Відкриваючи та закриваючи ніж, можна помітити, що він не люфтить, не скрипить, а його клинок не заїдає в будь-якому з положень, що вже робить цю модель кращою за більшість представників цієї ж цінової категорії. Якщо спочатку не враховувати ціну цієї моделі, то її цілком можна віднести до умовного середньому класу, де ножі працюють просто так, як потрібно, без «допилювання напилком» та інших проблем. В цьому випадку слоган компанії «To make it», що означає в перекладі «готовий до роботи», більш ніж виправдувальний.

Комусь дизайн ножа Ruike P865-B може здатися простим і невибагливим, іншому — практичним і продуманим. У будь-якому випадку інструмент не має якихось зайвих елементів, які б заважали експлуатації.

Повна довжина у відкритому положенні становить 20,5 см, а в складеному — 11,4 см.

Клинок

При відкритті ножа перше, на що звертаєш увагу, це незграбна форма леза. Стосовно загальних форм її можна віднести до Wharncliffe. Головними перевагами такого компоновання в поєднанні з гладким заточуванням різальної крайки є бездоганна якість різу і його рівність, а також непогана прониклива здатність клинка, що дозволяє легко проколоти щільну тканину, гуму або, наприклад, шкірку кавуна. Тобто цей ніж підійде не тільки для повсякденного носіння, а й для поїздок на пікнік.

Єдиним недоліком такої форми клинка є підвищена крихкість кінчика леза, що не дозволяє використовувати ніж для виконання трудомістких завдань.

У виготовленні клинка застосовується сталь марки 14C28N, загартована до рівня ~58-60 HRC. На практиці, ніж не «боїться» вологи та не іржавіє після контакту з різними харчовими продуктами, а також досить довго залишається гострим. Його довжина становить 9,1 см, а товщина біля обуха — близько 3,1 мм.

Поверхня клинка оброблена методом Bead Blasted. Тобто поверхня клинка не відображає будь-яке зображення і на ній практично непомітні дрібні потертості та подряпини, але вона, як і раніше, «виблискує» під сонячними променями.

Шпеньок у цій моделі односторонній, але з великою насічкою. Отже, хоч дизайн і орієнтований під праву руку, витягти лезо досить легко навіть якщо ви шульга.

Комфортній експлуатації також сприяє наявність спеціальних кульковальників, що роблять відкриття ножа максимально плавним і легким. Однак навіть через наявність подібного механізму, клинок не бовтається і добре відцентрований, що обумовлено чудовою якістю збірки (як правило, невластивою ножам подібної цінової категорії).

Замок

Для фіксації клинка у відкритому положенні ножа конструктори компанії Ruike застосували звичайний замок Liner-lock, цей механізм перевірений часом і добре зарекомендував себе, адже він витримує навіть найсерйозніші навантаження, стійкий до забруднень і гранично простий в керуванні.

В процесі відкривання клинка пластина «заходить» під п'яту леза приблизно на 1/3 - 1/2 і надійно утримує його. Люфтів немає.

Частина пластини цього замку (де користувач взаємодіє з ним) має достатньо велику і глибоку насічку, яку легко знайти на дотик.

Руківʼя

Попри незграбні форми, ніж Ruike P865-B досить добре лежить в долоні практично будь-яким хватом, хоч і невеликі розміри ножа можуть бути не зовсім зручними для власників великої долоні.

В основі конструкції лежать металеві лайнери з нержавіючої сталі марки 420, поверх яких встановлені накладки з G10. Для максимального полегшення ваги в обох лайнерах є спеціальні висвердлені отвори. На міцності це рішення ніяк не позначилося.

Накладки мають чіпку, фактурну поверхню, що дозволяє надійно утримувати ніж за будь-якої умови. А внаслідок якісної обробки та ретельної підгонки складових ножа один до одного, руківʼя відчувається монолітним і витримує серйозні навантаження.

До речі, масивний бекспейсер, що закриває майже всю «спинку» ножа Ruike P865-B, також виконаний з G10.

На одній зі сторін присутня знімна сталева кліпса. Вона в міру гнучка і дозволяє практично повністю приховати ніж в кишені, а також не дасть йому випасти під час руху. За необхідності її можна легко зняти за допомогою спеціальної викрутки.

Підібʼємо підсумки

Ruike P865-B володіє всіма необхідними для EDC-ножа якостями. Він міцний, має клинок з нержавіючої сталі, що непогано ріже і здатний проколювати більшість матеріалів, добре лежить в долоні і не ковзає, а також має досить скромні габарити та важить лише 70 грамів.

З іншого боку, інструмент не має під пальцевих виїмок або іншого захисту для пальців користувача, кінчик леза сприйнятливий до навантажень, а вузьке руківʼя не дозволить ефективно використовувати ніж для «силових» робіт і власникам досить великої долоні.

Виробником же цей ніж позиціюється саме як EDC модель, тобто він і не розрахований на пиляння великих гілок або подібних матеріалів, а призначений для роботи з канцелярією, харчовими продуктами та вирішення схожих завдань.

Знижка 5% за промокодом:
P865

копіювати

Купон скопійований

Товари новини

Написати коментар