Ножі Ruike з фіксованим клинком - переваги та особливості моделей


Коли справа доходить до покупки ножа, користувач одразу встає перед вибором: придбати кишеньковий, складний інструмент чи модель із фіксованим клинком. Обидва типи конструкції мають власні переваги, але з якої міцної сталі не був виготовлений складень, він все одно не може змагатися в стабільності та надійності, яку гарантує класичний кинжал.

Для яких завдань призначено ніж Ruike з нескладним клинком і які моделі може запропонувати бренд – розповідаємо у нашому огляді.

Зміст

  1. Що таке нескладний ніж?
  2. Особливості ножа з фіксованим клинком
  3. Нескладні ножі Ruike
    1. Ruike F118
    2. Ruike Hornet F815
    3. Ruike F181
  4. Де купити ніж із фіксованим клинком?

Що таке нескладний ніж?

Нескладний ніж відноситься до класичної варіації знарядь, де клинок закріплений статично щодо рукояті. Перші нескладні ножі з'явилися тисячі років тому в епоху палеоліту і дійшли до наших днів у вигляді стилетів, кинджалів, кухонних та туристичних інструментів, які використовуються в областях, де потрібний потужний та невибагливий у користуванні клинок.

Незважаючи на функціональність нескладних інструментів, вони традиційно вважаються ножами для мисливців і виживальників, оскільки можливості таких клинків повністю розкриваються в екстремальних умовах. Цей фактор також пояснюється особливостями конструкції нескладних ножів: через масивні габарити їх складніше сховати в кишеню і непомітно носити в одязі, тому такі інструменти частіше застосовуються в похідних, ніж у міських умовах.

Особливості ножа з фіксованим клинком

Залежно від розташування хвостовика клинка розрізняють три типи нескладних ножів:

  • Повний танг (цільнометалева конструкція) – інструмент є єдиним шматком сталі;
  • Частковий танг – хвостовик входить у рукоятку, але не до її кінця;
  • Відсутній танг – хвостовик мінімальної довжини.

Довжина тангу впливає на міцність конструкції, тому для туристичних цілей виготовляються інструменти з повним або частковим тангом. Однак незалежно від типу конструкції такий виріб все ще значно зносостійкіший за складні аналоги, які не розраховані на екстремальні навантаження в силу наявності запірних механізмів, чутливих до інтенсивного тиску. Міцно закріплений на рукоятці клинок – гарант 100% безпеки користувача при виконанні складних робіт: розбирання туші дикої тварини, розчищення території для встановлення намету, викопування ями під багаття та інше.

Крім міцності ніж з нескладним лезом має ще одну перевагу – він набагато простіше піддається чищенню та обслуговуванню завдяки відсутності дрібних деталей, включаючи підшипники та замок. Достатньо очищати клинок після використання, щоб запобігти появі корозії на поверхні металу, і зберігати інструмент у піхвах для безпечного транспортування гострого клинка та захисту металу від зовнішніх факторів. Через простоту конструкції термін служби нескладних ножів перевищує складні аксесуари і становить від 5 років до нескінченності, а піхви найчастіше йдуть у комплекті з інструментом.

Єдиним недоліком нескладного ножа є його великі габарити, які варіюються в межах 20-25 сантиметрів. Такий аксесуар не можна непомітно носити в кишені, а деякі завдання, навпаки, вимагають більш витонченого та компактного леза, тому фіксований клинок не підходить для використання як EDC-інструмент.

Переваги:

  • надійність;
  • можливість виконання завдань високої складності;
  • простий догляд;
  • довгий термін служби.

Недоліки:

  • масивні розміри, які негативно впливають на зручність носіння.

Нескладні ножі Ruike

Бренд Ruike займається виробництвом інструментунтов для різних областей використання, і ножі з фіксованим клинком є частиною його асортименту. З урахуванням специфіки застосування нескладних клинків під час їх виготовлення використовується міцна марка нержавіючої сталі Sandvik 14C28N.

Склад Sandvik 14C28N

Cr

C

Mo

Si

N

P

S

14%

0.62%

0.55%

0.25%

0.11%

0.03%

0.015%

Ця марка загартовується до твердості 60 HRC, протистоїть швидкому затупленню ріжучої кромки, а високий вміст хрому говорить про стійкість металу до іржі. З цих причин сталь можна зустріти у високоякісних інструментах провідних виробників та є оптимальним варіантом для нескладних ножів.

Наразі в колекцію компанії входить три моделі нескладних аксесуарів:

  • Ruike F118;
  • Ruike F181;
  • Ruike Hornet F815.

Про кожного з них ми розповімо докладніше.

Ruike F118

Це міцний робочий ніж, у якому використовується лаконічний дизайн, що наділяє інструмент максимальною ефективністю. Модель відноситься до ножів з повним тангом, а значить, витримує максимальні навантаження, включаючи перерізання кісток і роботу з деревом.

Форма Clip Point проста у користуванні та догляді. Для заточування не потрібно спеціальних навичок та аксесуарів: достатньо використовувати абразив середньої зернистості, щоб повернути ріжучій кромці еталонну гостроту. Приємною особливістю є заводське заточування – лезо успішно проходить випробування в гостроті при перерізанні паперу та мотузок, демонструючи рівні зрізи.

На рукоятці є дві текстуровані накладки зі склотекстоліту G10 чорного або зеленого відтінку залежно від вибраної моделі. Хвостова частина рукояті акуратно закруглена для запобігання чіплянню гострих кутів за одяг та появи пухирів при тривалій експлуатації клинка у важких умовах. Важливим фактором є баланс моделі – він посідає гарду. Тому клинок та рукоятка не переважують один одного, а пензель не втомлюється при тривалій роботі з ножем.

Ще одна маленька, але важлива деталь – фірмовий чохол із комплекту. Він виготовлений із міцного ABS-пластику, який не боїться впливу вологи, кислот, високих та низьких температур. Ніж щільно защіпається в піхвах до наступного використання, а кліпса для ременя, що обертається, дозволяє носити піхви під зручним для користувача кутом.

Сталь

Sandvik 14C28N

Загальна довжина

22.3 см

Форма

Clip Point

Довжина клинка

11 см

Матеріал рукояті

G10

Вага

190 г

Товщина в обусі

4.5 мм

Гарантія

5 років

Ruike Hornet F815

Нехай простий дизайн не вводить в оману – це міцний інструмент із нержавіючої сталі, здатний прийти на допомогу у скрутний момент. Головною перевагою моделі є компактний розмір і легка вага, що дорівнює 105 грамам. Його вдалося досягти за рахунок отвору в рукояті, яке майже в половину знизило загальну вагу інструменту та підвищило зручність використання. F815 є надійним ножем з повним тангом, тому незважаючи на скромну довжину 19 сантиметрів він залишається безпечним і ефективним.

Модель виділяється потужним мечем, обробленим за технологією Stonewashта заточеним під шаблю. Покриття надає металу темного відтінку і приховує дрібні подряпини, які з'являються при регулярному використанні ножа. Лезо товщиною 3.5 мм ефективно врізається в матеріал завдяки гострому кінчику і протистоїть утворенню деформацій при сильному упорі на клинок. Компактність клинка робить аксесуар зручним для використання в карвінгу – за рахунок легкої ваги та невеликої конструкції користувачеві простіше контролювати інструмент та виконувати тонку роботу, яка потребує ювелірної точності.

У плані матеріалів на рукояті виробник не пропонує нічого нового – стандартні накладки з G10 з шорсткою поверхнею та сталеві деталі. Ніжні аналогічні чохлу до ножа F118 - гладкий пластик чорного кольору з кліпсою, що обертається, і рядом дрібних отворів, в які можна просмикнути шнурок для додаткового підстрахування аксесуара на поясі.

Більш характеристик ножа представлено у нашому огляді.

Сталь

Sandvik 14C28N

Загальна довжина

19 см

Форма

Clip Point

Довжина клинка

8.5 см

Матеріал рукояті

G10

Вага

105 г

Товщина в обусі

3.5 мм

Гарантія

5 років

Ruike F181

Один із найнезвичайніших інструментів в асортименті Ruike, керамбіт F181, поєднує міць робочого клинка та естетику азіатських ножів. Клинок має складну, вигнуту форму з безліччю граней, які призначені для виконання нестандартних завдань у поході: в основному це розчищення місцевості від чагарників, включаючи дрібні гілки дерев. У деяких випадках інструмент можна застосовувати як аналог лопаті, якщо потрібно викопати яму для встановлення намету та розведення багаття.

З огляду на масивність аксесуара, бренд подбав про покращення контролю над ножем – за це відповідає упор під великий палець біля основи клинка. У сталі є кілька отворів під упором і в області п'яти, але вони виконують виключно декоративну функцію, трохи зменшуючи вагу інструменту до 198 грам.

Модель відноситься до ножів з повним тангом, чий дизайн доповнює велике сталеве кільце у хвості конструкції. Рукоятка йде з кольоровими накладками G10 чорного та пісочного відтінків з яскраво вираженими насічками для комфортного хвату долонею в рукавичці. У комплект входять аналогічні пластикові піхви з фіксацією на ремені.

Детальний огляд моделі читайте у нашому матеріалі.

Сталь

Sandvik 14C28N

Загальна довжина

22.9 см

Форма

Керамбіт

Довжина клинка

11.5 см

Матеріал рукояті

G10

Вага

198 р

Товщина в обусі

4.5 мм

Гарантія

5 років

Де купити ніж із фіксованим клинком?

Сподобалися нескладні ножі Ruike? Офіційний сайт імпортера продукції бренду Ruike Україна пропонує актуальний асортимент інструментів для полювання, риболовлі, подорожей та EDC використання. Купуйте якісні аксесуари з довгостроковою гарантією та займайтеся улюбленою справою, не відволікаючись на дрібні завдання, – складну роботу за Вас виконає нескладний меч від компанії Ruike.

Товари новини

Написати коментар